De Vlaamse Private Huurmarkt

Hallo
Emma hier weer!
Hieronder vind je een korte samenvatting over mijn basisartikel.
Daarnaast staat er ook een link waar je mijn artikel kunt lezen.
Veel leesplezier en hopelijk leer je wat bij!

Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aandeel private huurwoningen geleidelijk aan gekrompen. Een aantal mogelijke oorzaken hiervan kunnen de stijgende inkomens, gunstige marktvoorwaarden en een beleid dat eigendomsverwerving aanmoedigt zijn. De negatieve kant van deze ontwikkeling wordt echter meer en meer duidelijk. Onderzoeksresultaten (Heylen e.a.2007) tonen aan dat enkel hogere inkomensgroepen erin slagen om over te stappen van een huurwoning naar een eigen huis. Het resultaat is een toenemende inkomenskloof tussen private huurders en eigenaars, als gevolg van een betaalbaarheidsproblematiek. Anderzijds doet de private huurmarkt wel een inspanning om bij te benen op vlak van woningskwaliteit.

Doordat op de private huurmarkt huren vaak als negatief ervaren wordt, krijgen de verhuurders hun huizen ook steeds moeilijker verhuurd. Het rendement op investeren in huurwoningen is beperkt wanneer je dit vergelijkt met andere investeringen en renovatie wordt niet aangemoedigd. Bovendien selecteren verhuurders kandidaat-huurders op basis van hun mogelijkheid tot betalen. Zo zal iemand die aan het OCMW zit veel moeilijk een huurhuis vinden.

Een specifiek probleem van de Vlaamse private huursector is dat het aantal huurhuizen verpreid is over 180 000 kleine private eigenaars. Deze eigenaars zijn vaak 65 jaar of ouder. Vaak overwegen deze eigenaars dan ook om te verkopen. Het gevolg hiervan is dat de private huurmarkt steeds kleiner wordt.

Hedendaags merken we dat belangengroepen van zowel huurders als verhuurders meer en meer gelijkgestemd zijn. Ze hebben elkaar gevonden in een gelijklopende probleemanalyse. Ze dringen dan ook aan op maatregelen ten aanzien van de private huurmarkt. De huidige Vlaamse regering kondigen een aantal maatregelen aan, al weten we nog niet wat hiervan de inhoud is.
Het uiteindelijke resultaat waar we naartoe moeten, is dat iedereen toegang heeft tot een woning die voldoet aan minimale voorwaarden betreffende betaalbaarheid, kwaliteit en woonzekerheid. Dit ongeacht of de eigenaar een sociale of private huurder is. Dit resultaat zal voorlopig nog niet haalbaar zijn.

Winters S. (2010). De Vlaamse private huurmarkt: pleidooi voor een beleid. Ruimte & Maatschappij, 1 (4), pp. 30-56.